Silmäsairauksien tutkimus ja hoito

Silmäsairauksien tutkimukseen, hoitoon ja kuvantamiseen asemallamme on kattava välineistö, viimeisimpänä hankintana silmänpohjan ja silmän kuvantamiseen käytettävä järjestelmä. Vaativammat silmätutkimukset ja –hoidot sekä kirurgiset toimenpiteet tekee pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Tarja Kolisoja.

 

Virallisten silmätarkastusten lisäksi Tarjan puoleen voi kääntyä niin yleisimmissä kuin harvinaisimmissakin silmien ongelmissa. Tarja hoitaa mielellään vaikeitakin sarveiskalvon haavautumia. Hänen mottonsa onkin ”silmä haluaa aina olla silmä”. Vuosien varrella hän on kyennyt pelastamaan useita ”toivottomilta” vaikuttaneita tapauksia.

 

Silmäkirurgiassa yleisimmät toimenpiteet ovat luomien asentovirheiden (ektropion, entropion) korjausleikkaukset ja ”cherry eye” eli vilkkuluomen rauhasen esiinluiskahduksen korjaus. ”Bokseriulcus / indolentulcus” eli huonosti paranevat pinnalliset sarveiskalvohaavaumat hoidetaan käyttäen apuna moderneja suojalinssejä tai perinteistä vilkkuluomen yliompelua tapauskohtaisesti.

 

Tarjan kiinnostus silmäsairauksiin on alkanut jo opiskeluaikoina. Valmistumisensa jälkeen hän on osallistunut lukuisiin aihetta käsitteleviin kursseihin ja kongresseihin ympäri maailmaa, mm. ESAVS (European School for Advanced Veterinary studies) silmäkurssit I & II sekä silmäkirurgian jatkokurssi. Aiempina vuosina hän on toiminut Suomen oftalmologieläinlääkärit ry:n puheenjohtajana, Pohjoismaisen silmätutkintolautakunnan Suomen edustajana ja Suomen Kennelliitto ry:n silmäsairaustyöryhmän jäsenenä. Hän kuuluu Suomen Kennelliiton kokeneimpiin silmäpanelisteihin.

 

Tarjalle tulee lähetepotilaita hyvin laajalta alueelta, ja hän neuvoo mielellään kollegoitaan silmäsairauksien hoidossa.

silmatarkastus
silmatark